Son zamanlarda yaşanan evde kalma süreci insanları yeni şeyler keşfetmeye sevk ediyor. Yeme-içmenin büyük ilgi görmesi ev imkanlarıyla yapılan tariflerin de artmasına neden oluyor. Karantina sürecinin başından itibaren evde ekmek yapanların sayısı oldukça fazlaydı. Ramazan ayının gelmesiyle şimdi de birlikte ev ortamında nasıl pide yapılacağına dair araştırma yapanların sayısı arttı. Hatay ve Mardin mutfağı lezzetlerini “Yıldızlı Tarifler” kitabında bir araya getiren yazar Yıldız Öz Samaha, evde Ramazan pidesi yapmanın püf noktalarını paylaştı.
Ramazan pidesi evlerde yapılıyor
Ramazan ayının en sevilen yanı olan Ramazan pidesini yıl içinde hepimiz özlüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda iftardan önce fırınların önünde uzun pide kuyrukları oluşturuyor, pidemizi alınca da heyecanla evlerimize dönüyorduk. Ancak evden çıkmamaya özen gösterdiğimiz bu Ramazan’da birçok kişi pidelerini evinde yapmaya başladı. Sosyal izolasyon kuralına uyarak evden çıkmayanlar kendi imkanlarıyla mutfaklarında sıcacık pideler hazırlayıp, iftarda sofralarına konuk ediyorlar.
Evde pide yapmanın püf noktaları
- Pide yaparken kullandığınız mayanızın iyi olması ve fırınınızı en sıcak ayarda kullanmanız önemlidir.
- Pidenize baklava dilimi şekli verirken elinizi sulu karışıma batırmayı unutmayın. Bu sayede pidenizin şekli pişerken korunacaktır.
- Kaliteli bir un, pidenizin lezzetini büyük oranda etkiler.
- Unları karıştırarak kullanmak isterseniz koyacağınız suyun oranına dikkat etmeniz gerekir.
- Pidenizin parlak görünmesi için yumurta sarısı, un ve kaynar su ya da yoğurtlu sos kullanabilirsiniz.
Peki, evde lezzetli ve çıtır çıtır pide nasıl yapılıyor?
Malzemeler
500 gr ekmeklik un
350 ml
15 gr yaş maya
10 gr tuz
Üzeri için
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı susam
Yapılışı
Mayayı suyun içine koyarak güzelce karıştırıp, eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın. Yavaş yavaş suyun 300 ml kadarını ekleyin. Kalan suyu da azar azar ekleyerek karıştırın. Tuzu ekledikten sonra hamurun sakız kıvamına gelmesini sağlayın. Ellerinizi suya batırarak hamur makinesinden hamuru çıkarın. Bir kabın içine dökerek ortalama 20 dakika kadar bekletin. Sonra iki eşit parçaya bölerek, hiç hava almayacak şekilde üzerini kapatın. Oda sıcaklığında hamur balon gibi şişene kadar bekletin. Şişen hamuru yağlı kağıdın üzerine alın. Bu sırada fırın tepsisini ters çevirerek, fırınınızı 230 derecede ısıtmaya başlayın. Pidenin kurumaması için fırının içine bir kapta su koyun. Hazırlanan yumurtalı harçtan pidenin üzerine elinizle eşit oranda dağıtın ve parmak uçlarınızla yana doğru düz çizgiler yaparak pide şeklini verin. Susam ve çörek otunu serpin. Yağlı kağıttan hamuru sıyırarak fırın tepsisine aktarın. Burada hamuru koyduğunuz zeminin sıcak olması bir püf noktası. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


1975 yılında İskenderun’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini orada tamamladı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm ve İşletme bölümünü tamamladıktan sonra turizm sektöründe organizasyonlar düzenledi. Evli ve bir çocuk annesi.
Mardinli bir ailenin üyesi olmanın farklarından biri de mutfağın kalabalık olması ve yemek hazırlıklarında herkesin bir işin ucundan tutmasıdır. Küçük yaşta evin tek kızı olarak annesine yardım ederek, Hatay ve Mardin mutfağının birbirinden güzel tariflerini öğrenen Yıldız Öz Samaha, annesinin isteği üzerine bu tarifleri yazılı hale getirerek, “Yıldızlı Tarifler” isimli kitabında sizlerle paylaşıyor.










